Total Quality Management - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What is the aim of fool proofing technique used for total quality management?

a. to achieve zero defects
b. to specify time schedules
c. to specify targets
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: to achieve zero defects

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Match the following group 1 items with group 2 items

1. Sort -------------------------------------------------- A. Seitan
2. Set in order ----------------------------------------- B. Seiketsu
3. Shine ------------------------------------------------ C. Seiri
4. Standardize ---------------------------------------- D. Seiso


a. 1 – D, 2 – A, 3 – B, 4 – C
b. 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B
c. 1 – B, 2 – C, 3 – A, 4 – D
d. 1 –A, 2 – C, 3 – D, 4 – B
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is meant by Kaizen?

a. card signal
b. to avoid inadvertent errors
c. change for better quality
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: change for better quality

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which among the following is a pull type signaling system?

a. Just in time
b. Kanban
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   ISO 14000 quality standard is related with

a. Environmental management systems
b. Automotive quality standards
c. Eliminating poor quality
d. Customer satisfaction
Answer  Explanation 

ANSWER: Environmental management systems

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which ISO standard is used in international automobile companies to set automotive quality system standards ?

a. ISO 14000
b. TS 16949
c. ISO 9000
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: TS 16949

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is quality assurance?

a. Quality assurance deals with activities which prove that products and services meet the required quality standard
b. Quality assurance deals with activities which aim at customers satisfaction
c. Quality assurance deals with controlling the quality of products by inspection
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Quality assurance deals with activities which prove that products and services meet the required quality standard

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which of the following statements is/are false?

1. Fault tree analysis method is used to determine reliability of product
2. The goal of Six Sigma is to reduce number of defects to 2.4 parts per billion
3. Six sigma is represented by normal distribution curve
4. Poka yoke is a policy which prevents occurrence of human errors


a. Only statement 3
b. Statement 2 and statement 3
c. Statement 1, 3 and 4
d. Only statement 2
Answer  Explanation 

ANSWER: Only statement 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which quality management program is related to the maintenance of plants and equipments?

a. Environmental management systems
b. Fault tree analysis
c. Failure mode effect analysis
d. Total productive maintenance
Answer  Explanation 

ANSWER: Total productive maintenance

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The aim of Just-In-Time manufacturing principle is to eliminate

a. time wastage
b. labour wastage
c. cost of excessive inventory
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!