Engineering Mechanics - Test Set - 1

1)   Forces passing through a common point are known as _____

a. collinear forces
b. co-planer forces
c. concurrent forces
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: concurrent forces

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Varignon's theorem is used to find ________

a. direction of resultant force
b. location of resultant force
c. magnitude of resultant force
d. nature of resultant force
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: location of resultant force

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Couple is formed due to two ______

a. like, parallel and non-collinear forces of same magnitude
b. like, perpendicular and collinear forces of different magnitude
c. unlike, parallel and non-collinear forces of same magnitude
d. unlike, perpendicular and non-collinear forces of different magnitude
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: unlike, parallel and non-collinear forces of same magnitude

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following laminas do not have centroid at its geometrical centre?

a. Circle
b. Equilateral triangle
c. Right angled triangle
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Right angled triangle

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   If a material has no uniform density throughout the body, then the position of centroid and center of mass are ________

a. identical
b. not identical
c. independent upon the density
d. unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: not identical

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the centroidal distance along the line of symmetry XO for the quarter circle shown below?
(where D= 4r/3π)


Quarter-circle.png
a. √(1/D)
b. √D
c. √2 (D)
d. √2 (D2)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: √2 (D)

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The rate of change of __________ with respect to time is called as jerk.

a. acceleration
b. density
c. displacement
d. volume
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: acceleration

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   During unidirectional motion, the displacement and distance traveled by a particle with uniform acceleration is ______

a. different
b. same
c. variable
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: same

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The nature of v-t curve is as shown below, when acceleration of a particle is _______

v-t-curve.png
a. a linear function of time
b. non-zero and constant
c. zero
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: non-zero and constant

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A particle moving with respect to fixed frame of reference is called as __________

a. absolute motion
b. relative motion
c. rectilinear motion
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: absolute motion

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   A boat sails across a river with a velocity of 10 km/hr. If resultant boat velocity is 14 km/hr, then what is the velocity of river water?

a. 17.20 km/hr
b. 10 km/hr
c. 9.79 km/hr
d. 4.88 km/hr
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 9.79 km/hr

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   According to which law, every action has an equal and opposite reaction?

a. Newton's first law
b. Newton's second law
c. Newton's third law
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Newton's third law

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   A body exerts a force of 800 N on the floor of the lift which moves upwards with a retardation of 2 m/s2. What is mass of the body carried in the lift?

a. 74.02 N
b. 81.54 N
c. 102.43 N
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 102.43 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   A man of 60 kg moves in a lift of constant velocity 5 m/s. What is the reactive force acting on the man by the elevator?

a. 888 N
b. 588 N
c. 288 N
d. Zero
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 588 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   When motion is _______, the normal component of acceleration is zero.

a. curvilinear
b. rotational
c. rectilinear
d. translation
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: rectilinear

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   In curvilinear motion, what is the normal component of acceleration?

a. a2 / t
b. v2 / ρ
c. ρ / v
d. dv / dt
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: v2 / ρ

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   What are the rectangular components of velocities in curvilinear motion?

a. dx/dt and dy/dt
b. dr/dt and d2r/dt
c. d2x/dt2 and d2y/dt2
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: dx/dt and dy/dt

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Assume that same ball is thrown at two angles 50o and 80o from the ground with initial velocity of 12 m/s.
(1) At which angle ball covers the maximum distance?
(2) What is the maximum distance covered by the ball?


Projectile-motion.png
a. 50o, 14.45 m
b. 50o, 11.24 m
c. 80o, 50.33 m
d. 80o, 16.26 m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 50o, 14.45 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   In projectile motion, which of the following factors affecting the actual path of motion are neglected?

a. Curvature of earth
b. Rotation of earth
c. Wind resistance
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Which of the following formulae is used determine the time of flight for projectile motion, when point of projection and point of landing are on same level of horizontal plane?

a. (2u sin α) / g
b. (u2 sin α) / 2g
c. (2u sin α) / g cos θ
d. 2ug sin α
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (2u sin α) / g

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   Which of the following is represented by the area under force-displacement diagram?

a. Impulse
b. Momentum
c. Power
d. Work done
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Work done

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   According to work energy principle, a particle of mass m when subjected to unbalanced force system, the work done during displacement by all forces is equal to change in ____________ during displacement.

a. gravitational energy
b. kinetic energy
c. mechanical energy
d. potential energy
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: kinetic energy

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   The force for which work done is independent of _______ is called as conservative force.

a. distance
b. path
c. time
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: path

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   A ball is dropped on a horizontal surface from a height of 15 m. What will be the rebounding height of the ball after striking the surface? (coefficient of restitution = 0.8)

a. 9.6 m
b. 6.5 m
c. 5.6 m
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 9.6 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   What is the SI unit of linear momentum?

a. kg.m2 / sec
b. kg.m / sec
c. N.sec2
d. N.m.sec
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: kg.m / sec

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Which of the following laws derive impulse moment principle?

a. Newton's 3rd law
b. Newton's 2nd law
c. Newton's 1st law
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Newton's 2nd law

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Which of the following conditions should be satisfied for co-planer concurrent forces to be in equilibrium?

a. Σ Fx = Σ Fy = 0
b. Σ M = 0
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Σ Fx = Σ Fy = 0

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   If a body in equilibrium condition is acted by three forces at three points, then the line of action of these forces should be _____

a. always concurrent
b. always parallel
c. concurrent or parallel
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: concurrent or parallel

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   According to Lami's theorem, a body is in equilibrium condition if each force among three ____________ are proportional to sine angle between other two.

a. coplanar, collinear forces
b. collinear, non-concurrent forces
c. coplanar, non-concurrent forces
d. coplanar, concurrent forces
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: coplanar, concurrent forces

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   If n > 2j – R, then the truss is called as _________.
(n = number of joints, j = number of members, R = number of reaction components)


a. perfect truss
b. redundant truss
c. deficient truss
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: redundant truss

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Identify the type of truss shown below.

Types-of-deficient-truss.png
a. Deficient truss
b. Perfect truss
c. Redundant truss
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Deficient truss

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   Which of the following statements is false about frame/truss?

a. Bent member is never used in a truss
b. Internal hinges are used to connect members in a truss
c. All members in the truss are two force members
d. Multiforce members can be used in a frame
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Internal hinges are used to connect members in a truss

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Which motion has magnitude of static frictional force directly proportional to normal reaction?

a. Actual motion
b. Impending motion
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Impending motion

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   Which formula is used to calculate angle of static friction (Φs)?

a. tan-1 μs
b. sin-1 μs
c. cos-1 μs
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: tan-1 μs

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   Frictional force depends on ________

a. surface area in contact
b. roughness of surface
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: roughness of surface

Explanation:
No explanation is available for this question!