Design of Gauges - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which among the following is a type of clearance fit?

a. Force fit
b. Push fit
c. Slide fit
d. Tight fit
Answer  Explanation 

ANSWER: Slide fit

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What does allowance represent in clearance fits?

a. It represents minimum clearance and is positive
b. It represents maximum clearance and is positive
c. It represents minimum clearance and is negative
d. It represents maximum clearance and is negative
Answer  Explanation 

ANSWER: It represents minimum clearance and is positive

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following statements is/are false?

a. Interference is observed in tight fit
b. Allowance represents minimum interference for interference fits
c. Clearance is observed in push fit
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Allowance represents minimum interference for interference fits

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is a loose running fit?

a. Loose running fit has minimum clearance
b. They can be used in textile machinery
c. Used in high precision task
d. All the above
Answer  Explanation 

ANSWER: They can be used in textile machinery

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following is true for interference fit?

a. Shaft is always smaller than the hole
b. Shaft is always bigger than the hole
c. Interference fits have shaft and hole of same dimension
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Shaft is always bigger than the hole

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   How is interference between shaft and hole calculated?

a. Interference = maximum shaft – minimum hole
b. Interference = minimum shaft – maximum hole
c. Interference = minimum shaft + maximum hole
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Interference = maximum shaft – minimum hole

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The snap gauge having go dimension corresponds to

a. maximum metal condition
b. minimum metal condition
c. minimum material condition
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: maximum metal condition

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which type of deviation is observed while calculating hole dimensions?  

a. Positive
b. Negative
c. Zero
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In hole basis system, basic size is equal to

a. maximum hole size
b. minimum hole size
c. upper deviation which is zero
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: minimum hole size

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Newall system is a type of

a. bilateral hole based system
b. limit system
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!