Introduction to Sensors and Actuators - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which of the following is/are characteristic/s of mechatronic products and systems?

a. Functional interaction between mechanical, electronic and information technologies
b. Spacial interaction of subsystems in one physical unit
c. Intelligence related to the control functions of the mechatronics system
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The mechatronics is an interdisciplinary field in which the disciplines those act together are _________

a. Mechanical systems and Electronic systems
b. Mechanical systems and Information technology
c. Electronic systems and Information technology
d. Mechanical systems, Electronic systems and Information technology
Answer  Explanation 

ANSWER: Mechanical systems, Electronic systems and Information technology

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Group the followings into Mechanical systems, Electronic systems and Information technology.

1. Automation
2. Mechanical elements
3. Software engineering
4. Precision mechanics
5. Microelectronics
6. Artificial intelligence
7. Sensors and actuators


a. Mechanical Systems: 2, 4
Electronic System: 5, 7
Information Technology: 1, 3, 6
b. Mechanical Systems: 2, 7
Electronic System: 4, 5, 6
Information Technology: 1, 3
c. Mechanical Systems: 2, 4
Electronic System: 5, 6, 7
Information Technology: 1, 3
d. Mechanical Systems: 2, 7
Electronic System: 4, 5
Information Technology: 1, 3, 6
Answer  Explanation 

ANSWER: Mechanical Systems: 2, 4
Electronic System: 5, 7
Information Technology: 1, 3, 6

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is used to make considerable simplification in the devices such as watches and cameras etc. as compared to pure mechanical designs?

a. Actuators with electrical auxiliary energy
b. Amplifiers with electrical auxiliary energy
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In which stage the measurement system comes in contact with the measurand or the quantity to be measured?

a. Transducer Stage
b. Signal Processor Stage
c. Output Stage
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Transducer Stage

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Arrange the following components of temperature measurement system according to measurement system

Hot body, Display system, Thermocouple, Amplifier and converter


a. Hot body----Display system-----Thermocouple-----Amplifier and converter
b. Hot body----Amplifier and converter-----Thermocouple-----Display system
c. Hot body----Thermocouple-----Amplifier and converter-----Display system
d. Display system-----Hot body----Thermocouple-----Amplifier and converter
Answer  Explanation 

ANSWER: Hot body----Thermocouple-----Amplifier and converter-----Display system

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The characteristic that provides an output with respect to the relation with the input is called as ___________

a. calibration of a system
b. response of a system
c. characteristic relation of a system
d. instrumentation of a system
Answer  Explanation 

ANSWER: response of a system

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The study of relationship between the input and output, when the input is invariant with respect to time is called as_____

a. static characteristics of instruments
b. dynamic characteristics of instruments
c. variable characteristics of instruments
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: static characteristics of instruments

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The process of establishment of a relationship between the input to the instrument and output from the instrument is called as_____

a. static sensitivity
b. static characterization
c. static accuracy
d. static calibration
Answer  Explanation 

ANSWER: static calibration

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   ________ is the curve plotted between input and output by giving known inputs to an instrument and obtaining corresponding outputs.

a. characteristic curve
b. accuracy curve
c. calibration curve
d. sensitivity curve
Answer  Explanation 

ANSWER: calibration curve

Explanation:
No explanation is available for this question!