Theory of Metal Cutting - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which cutting condition affects the cutting temperature predominantly?

a. depth of cut
b. cutting speed
c. feed
d. none of the above has any effect on cutting temperature
Answer  Explanation 

ANSWER: cutting speed

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The cutting tool removes the metal from workpiece in the form of

a. solid blocks
b. powder
c. chips
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: chips

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Calculate the power required for machining of a workpiece on lathe having efficiency of 85% on full load, when tangential force required is 1200 N and cutting speed 195 m/min.

a. 4.59 kW
b. 275.29 W
c. 3.315 kW
d. insufficient data
Answer  Explanation 

ANSWER: 4.59 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The forces required for metal cutting operation

a. increase with increase in the feed of the tool and decreases with increase in the depth of cut
b. decrease with increase in the feed of the tool and increases with increase in the depth of cut
c. increase with increase in both the feed of the tool and the depth of cut
d. decrease with increase in both the feed of the tool and the depth of cut
Answer  Explanation 

ANSWER: increase with increase in both the feed of the tool and the depth of cut

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which type of chips form while machining of brittle materials?

a. continuous chipsq
b. discontinuous chips
c. Built-up chips
d. all of the above with some proportion
Answer  Explanation 

ANSWER: discontinuous chips

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The angle between side cutting edge and end cutting edge is called as

a. approach angle
b. nose angle
c. side relief angle
d. end relief angle
Answer  Explanation 

ANSWER: nose angle

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In metal cutting process

a. material removal is affected by relative motion between tool and the workpiece
b. material removal is not affected by relative motion between tool and the workpiece


Answer  Explanation 

ANSWER: material removal is affected by relative motion between tool and the workpiece

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In the metal cutting process, when the compression limit of the metal in front of the cutting tool has been exceeded then it is separated from workpiece and flows

a. elastically
b. plastically
c. rigidly
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: plastically

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Continuous chips are formed during metal cutting operation due to

a. ductile work materials
b. large rake angle
c. high cutting speed
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The surface of the single point cutting tool on which the chips formed in cutting operation slide is called as

a. flank
b. heel
c. face
d. shank
Answer  Explanation 

ANSWER: face

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2