Welded Joints - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which type of joint is used if plate thickness is less than 5 mm?

a. Single V butt weld
b. Single U butt weld
c. Square butt weld
d. Double U butt weld
Answer  Explanation 

ANSWER: Square butt weld

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which welding symbol is shown below?

a. Lap joint
b. Single V butt joint
c. Double fillet weld
d. Single fillet weld
Answer  Explanation 

ANSWER: Single fillet weld

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Calculate strength of the welded joint shown below, when 70 MPa is the allowable shear stress for the weld material.

a. 54.44 x 103 N
b. 77 x 103 N
c. 50 x 103 N
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 54.44 x 103 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Calculate weld throat thickness for the parallel fillet weld shown below, if allowable shear stress is 80 MPa and tensile load of 300 kN is acting on it.

a. 2.6 mm
b. 9.56 mm
c. 9.86 mm
d. 8.36 mm
Answer  Explanation 

ANSWER: 9.86 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Calculate weld size if weld throat thickness for the fillet weld is 8.2 mm

a. 10 mm
b. 14.20 mm
c. 16.4 mm
d. 12 mm
Answer  Explanation 

ANSWER: 12 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Axially loaded unsymmetrical welded joint is shown below, if total length of the weld is (la + lb)  then length of weld la is given as

a. (b / (a+b)) x l
b. (a / (a+b)) x l
c. (a / (a -b)) x l
d. (b / (a-b)) x l
Answer  Explanation 

ANSWER: (b / (a+b)) x l

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In the diagram shown below la = lb = 100 mm, what is the load carrying capacity if weld size is 15 mm and shear stress for the weld is 100 MPa

a. 200 kN
b. 310 kN
c. 212.13 kN
d. 121.13 kN
Answer  Explanation 

ANSWER: 212.13 kN

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If welds are designed with in-plane eccentric load, then eccentric load can be replaced by _______.

a. parallel force
b. twisting moment
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following statements is/are false?

1. Under fatigue load, casted structures are stronger than welded structures
2. Welding cannot produce complicated structures
3. Welding can join dissimilar materials
4. Rivetted joints produce light weight constructions as compared to welded joints


a. Statement 1 and Statement 3
b. Statement 1, 2 and Statement 4
c. Statement 1, 2 and Statement 3
d. All the above statements are false
Answer  Explanation 

ANSWER: Statement 1, 2 and Statement 4

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which formula is used to calculate shear strength of butt weld?

a. P = τ h l
b. P = τ h l2
c. P = τ h2 l
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: P = τ h l

Explanation:
No explanation is available for this question!