Advancements in Metrology - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Universal measuring machine is a combination of

a. Tool maker's microscope and Parkinson's gear tester
b. Tool maker's microscope and optical measuring machine
c. Parkinson's gear tester and optical measuring machine
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Tool maker's microscope and optical measuring machine

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following machines can inspect geometric features of different components?

a. Co-ordinate measuring machines
b. Universal measuring machines
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Universal measuring machines

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following statements is/are false for Co-ordinate measuring machine?

a. Conventional comparators have greater accuracy than co-ordinate measuring machines
b. Gantry type of co-ordinate measuring machine use inductive transducers for measurement
c. Loading and unloading operations are easily done by cantilever type of co-ordinate measuring machine
d. All the statements are false
Answer  Explanation 

ANSWER: Conventional comparators have greater accuracy than co-ordinate measuring machines

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   According to laser Doppler principle, light experiences a change in its frequency when it comes in contact with a moving object depending upon

a. the velocity of the object
b. the direction of the object
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following is a contact type of automated inspection method?

a. Inspection probe
b. Laser scanning
c. Electric field
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Inspection probe

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which are the different techniques used by interpretation segments for interpretation?

a. frame grabber and frame store
b. template matching and weighting
c. thresholding and edge detection
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: template matching and weighting

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the function of frame grabber?

a. It stores the obtained data
b. It converts digital words to analog voltage levels
c. It converts analog voltage levels to digital words
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: It converts analog voltage levels to digital words

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In image shearing techniques, what is meant by single shear?

a. In single shear technique, two images have edge to edge contact and later on one image is shifted some distance over the other
b. In single shear technique, one image is shifted some distance till an edge to edge contact is established


Answer  Explanation 

ANSWER: In single shear technique, two images have edge to edge contact and later on one image is shifted some distance over the other

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which dimensions can be measured using image shearing microscope?

a. linear dimensions
b. angular dimensions
c. both linear and angular dimensions
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: linear dimensions

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which among the following is used to measure velocity of an object?

a. Laser Doppler effect
b. Laser interferometers
c. Laser telemetric system
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Laser Doppler effect

Explanation:
No explanation is available for this question!